Kūdikių klubų displazija: viskas, ką reikia žinoti

Kūdikių klubų displazija: viskas, ką reikia žinoti

Kūdikių klubų displazija (KKD) yra būklė, kai kūdikio klubo sąnarys nėra tinkamai išsivystęs, dėl to šlaunikaulio galvutė netinkamai priglunda prie klubo sąnario dubens dalies. Tai sukelia sąnario nestabilumą ir padidina išnirimo riziką. KKD gali būti diagnozuota ankstyvoje vaikystėje ir dažniausiai išsprendžiama laiku pradėjus gydymą, todėl ankstyva intervencija yra labai svarbi. 

Kūdikių klubų displazija: priežastys ir simptomai

Kūdikių klubų displazijos (KKD) priežastys gali būti genetinės ir aplinkos veiksnių kombinacija. Genetiniai veiksniai gali apimti šeimos istoriją – jei šeimoje buvo atvejų su šia problema, padidėja ir rizika kūdikiui. Aplinkos veiksniai gali būti susiję su gimdymo sąlygomis, kūdikio pozicija gimdoje ar netgi gimdymo metu trauma. Dažniau ši būklė pasitaiko mergaitėms, pirmagimiams ir kūdikiams, gimusiems sėdimojoje padėtyje, nes gimdymo metu jų klubų sąnariai patiria didesnį spaudimą.

Dažniausiai KKD simptomai yra sunkiai pastebimi, todėl svarbu, kad situaciją įvertintų patyręs gydytojas. Pes Planus klinikoje gydytojas patikrina kūdikio klubų būklę - ieškodas asimetriškumo, girgždesio ar pasipriešinimo, kai klubai yra lankstomi ir sukami. Kiti šios problemos požymiai gali būti nevienodo ilgio kojos arba asimetriškos odos raukšlės sėdmenų ir šlaunų srityje. Jei šie simptomai pastebimi, būtina nedelsiant kreiptis į specialistą.

Kūdikių klubų displazija: diagnostika ir gydymas

KKD tyrimas yra rekomenduojamas visiems kūdikiams, nepriklausomai nuo jų sveikatos būklės ar rizikos veiksnių. Ankstyva diagnostika yra svarbi siekiant išvengti ilgalaikių problemų. „Pes Planus“ klinika siūlo kūdikių klubų echoskopiją, kuri leidžia tiksliai įvertinti klubo sąnario būklę. Echoskopija yra neskausminga ir saugi procedūra, kuri leidžia gydytojams pamatyti klubo sąnario struktūrą ir nustatyti bet kokius nukrypimus nuo normos. Tyrimo metu kūdikis paguldomas ant tyrimui pritaikytos lovytės. Atliekama bendroji apžiūra ir echoskopija. Tyrimas trunka apie 10-20 minučių, procedūra yra greita ir neinvazinė, todėl ji idealiai tinka kūdikiams. 

Aptikus šią problemą gydymas priklauso nuo būklės sunkumo ir vaiko amžiaus. Ankstyvaisiais etapais, kai kūdikio kaulai vis dar minkšti ir formuojasi, gydymas gali būti gana paprastas ir efektyvus. Dažniausiai naudojamos specialios ortopedinės priemonės, tokios kaip Pavliko diržai ar kiti fiksatoriai, kurie padeda palaikyti šlaunikaulio galvutę tinkamoje padėtyje. Šios priemonės paprastai naudojamos kelis mėnesius, kol sąnarys stabilizuojasi. Tinkamas ir nuoseklus šių priemonių naudojimas yra labai svarbus norint pasiekti gerų rezultatų.

Sunkesniais atvejais, kai konservatyvus gydymas nėra veiksmingas, gali prireikti chirurginio gydymo. Chirurgija gali apimti klubo sąnario atstatymą ir fiksavimą teisingoje padėtyje, siekiant užtikrinti tinkamą sąnario funkciją ir išvengti komplikacijų. Po operacijos dažnai reikalinga reabilitacija, kad būtų užtikrintas pilnas funkcionalumo atstatymas.

Ankstyvas diagnozavimas

Kūdikių klubų displazija, jei ji nėra laiku diagnozuojama ir tinkamai gydoma gali sukelti rimtų ilgalaikių problemų, tokių kaip klubo sąnario nestabilumas, skausmas, ankstyva artrozė ir netgi judėjimo negalios. Ankstyvas gydymas sumažina šių komplikacijų riziką. Ankstyva diagnostika ir gydymas yra esminiai faktoriai siekiant užtikrinti vaiko sveikatą ir normalų sąnarių vystymąsi. „Pes Planus“ klinika siūlo išsamias diagnostikos paslaugas, įskaitant kūdikių klubų echoskopiją, kuri padeda tiksliai nustatyti KKD ir sukurti efektyvų gydymo planą. Jei turite įtarimų dėl kūdikio klubų būklės arba norite daugiau sužinoti apie KKD, kviečiame susisiekti konsultacijai +370 685 60010 arba [email protected]. Laiku suteikta profesionali pagalba gali užkirsti kelią rimtesnėms problemoms ir užtikrinti geriausią jūsų vaiko sveikatos būklę.

Naudinga informacija tėvams

Tėvams svarbu suprasti, kad kūdikių klubų displazija yra gan dažnai pasitaikanti diagnozė, tačiau ji gali būti veiksmingai gydoma, jei ji nustatoma ankstyvoje formoje. Pastebėję bet kokius neįprastus požymius, nedvejodami kreipkitės į specialistus. „Pes Planus“ klinikoje dirba kvalifikuoti gydytojai ir kineziterapeutai, kurie gali suteikti profesionalią pagalbą ir užtikrinti, kad jūsų vaikas gautų geriausią priežiūrą. Ankstyvas diagnozavimas ir tinkamas gydymas gali padėti augti sveikai ir išvengti ilgalaikių sveikatos problemų, susijusių su KKD.

Klausimai / atsakymai

Nėra jokių užduotų klausimų


Jūsų klausimas sėkmingai išsiųstas

Užduokite klausimą

Kontaktiniai duomenys (telefono numeris ir elektroninis paštas) svetainėje neviešinami. Jais darbuotojas išsiunčia atsakymą užklausos pateikėjui.